Корекция на астигматизъм с меки контактни лещи


Астигматизмът представлява състояние, при което повърхността на роговицата на окото е различно извита, което я прави подобна по-скоро на топка за американски футбол (елипса), отколкото на тенис топка (сфера). Резултатът от тази неправилна форма е различно силно пречупване на светлината по различните повърхности от роговицата. За щастие тези повърхности са обикновено взаимно перпендикулярни, което прави възможно коригирането им с астигматична леща.


Астигматизмът не е заболяване. Всъщност всеки човек има астигматизъм в малка степен. Както нищо в природата не е перфектно симетрично, така и роговицата не е симетрична по вертикална и хоризонтална ос. Коригира се лесно с очила или контактни лещи. Ако не е коригиран, астигматизмът води до неясно виждане, зрителна умора, главоболие, а понякога и до двойно зрение. Това се получава, защото двете различни извивки на роговицата създават два различни диоптъра и съответно два образа в окото на различни места.  

          

Дълги години се е считало, че астигматизмът не може да се коригира успешно с меки контактни лещи.От началото на 80-те години обаче е осъществен значителен напредък в технологията за меки торични лещи, така че корекцията на астигматизма понастоящем е надеждна възможност за повечето от тези пациенти. Меките контактни лещи следват формата на роговицата. Дизайнът на лещите е съобразен със силата на гравитацията и въздействието на клепачите. Диаметърът на торичните лещи обикновено е около 14,5mm, за да се осигури по-добра стабилност на лещата.


Добре подбраната леща дава отличен комфорт, центрира се добре, движи се около 0,5мм при мигане и бързо връща правилната си позиция след ротация. Ако лещата е твърде стегната, ще се придвижва малко при мигане и ще бъде трудно да се премести. Твърде хлабавата леща може да се движи свободно при мигане и има тенденцията да се децентрира. В крайни случаи може да се види подгъване на лещата. Резултатите са влошен комфорт и нестабилно зрение. Технологията на всяка фирма е различна, а успехът може да се оцени веднага чрез пробни лещи.Торичните лещи имат ориентационни маркировки, различни за различните производители.Сподели: