Цветът на очите

Едно от първите неща, които забелязваме в хората са очите и най-вече цвета им. Цветът им е генетична черта, вълнуваща родителите на повечето бебета докато се развиват. Въздействията на всеки родител не са известни докато детето не се роди. Всяка майка има две двойки от гените на хромозома, затова съществуват най-различни варианти за оформянето на цвета на очите на бебето.

Ирисът (цветната част на окото) е това, който определя какви ще бъдат очите ни. Неговата пигментация определя нашия цвят на очите. При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на ириса на окото. Той придава кафяв, тъмен или черен цвят. Ирисът е мускул, който разширява и контролира размера на зеницата. Зеницата се разширява при слабо осветление и се свива при ярко осветление. Тя също така се свива, когато се фокусира върху близки обекти като книга, която четете.

Когато се промени размерът на зеницата, пигменти в ириса се компресират или разпространяват и настъпва лека промяна на цвета на очите. Някои емоции могат да променят както размера на зеницата, така и цвета на ириса. Ето защо някои хора казват, че техните очи променят цвета си, когато са ядосани или влюбени, или на слънце.

Много деца се раждат със сини очи, но на 6-тия месец те сменят цвета си, най-често потъмняват. А окончателният цвят на очите се формира чак на 12 годишна възраст. Това е така, защото докато новородените растат, кафявият пигмент меланин се развива.

Кафявият цвят се появява в резултат на наличието на голямо количество меланин в ириса и заради което окото поглъща повече светлина. При хората с много голяма концентрация на меланин, дори понякога очите изглеждат черни, въпреки, че съвсем черни очи няма. Като цяло по-тъмните цветове доминират и затова кафявото измества зеленото, а зеленото измества синьото. Въпреки това, ако родителите са с кафяви и сини очи, не е задължително детето им да има тъмни очи, само защото кафявото е доминантен цвят.

Зеленият цвят на очите е най-рядко срещаният в света! Само около 2% от всички хора на Земята са зеленооки. При хората със светли очи пигмента на меланин в клетките на ириса е малък. Роговицата на светлооките хора е по-чувствителна към светлината от роговицата на хората с тъмни очи.

Един човек може да има и разноцветни очи! Причината за това има и специален термин, т. нар. „хетерохромия“. Това е явление, при което очите на един човек може да са с различен цвят. Това може да бъде причинено от излишък или недостиг на меланин, генетична мутация, болест или нараняване в областта на главата.

Има хора които имат червен цвят на очите, той е срещан при така наречените албиноси. Тъй като те почти нямат меланин, може да се каже, че ирисът им е почти прозрачен, но изглежда червен заради кръвоносните съдове.

Имайте предвид, че ако с възрастта промените на цвета на очите са доста резки или ако едното око се промени от кафяво до зелено или от синьо до кафяво, трябва да бъдете прегледан от вашия очен лекар. Промените в цвета на очите може да бъде предупредителен знак на някои болести, като хетерохромичен иридоциклит, синдром на Хорнер или пигментна глаукома.

В крайна сметка, ако не ви харесва цветът на очите, който сте наследил, винаги можете да го промените с цветни контактни лещи.Сподели: