Боровинките, полезни за зрението


Притеснявате се за здравето на очите си? Понякога виждате размазано? Имате проблем със зрението през нощта и трудно виждате? Ако отговорът ви е да, тогава трябва да включите в менюто си черните боровинки. Хубавото на боровинките е, че те са свежи и сочни, без изключение и имат много ползи за зрението ни.


Черната боровинка е изключително богат източник на мощни антиоксиданти - антоцианоциди и флавоноиди, които ефективно се борят срещу клетъчната деградация, причинена от разрушителното действие на свободните радикали. Помага за увеличаване чувствителността на ретината към светлината, като наред с това ефективно подпомага регенеративните и способности. Това я прави изключително ценен продукт за подобряване и запазване на зрението. Подсилвайки фините капиляри улеснява кръвоснабдяването на окото, намалява умората и засилва остротата на зрението. Предпазва от дегенеративни проблеми на ретината и загуба на периферно зрение. Активните съставки на лечебното растение , помагат за запазването на колагена в тъканите на окото, т.е. на тяхната еластичност Червената боровинка задържа колагена, поради което е ефективна в борбата с глаукомата. Като изключително важна част от редица ензимни системи, цинкът участва в усвояването на витамин А в зрителния процес. Самият витамин А е отговорен за адаптацията на окото в средата светло/тъмно, тъй като участва в синтеза на зрителния пигмент на ретината на окото.Черните боровинки помагат за остротата на зрението при слабо осветление и укрепват очните мускули...


Боровинките запазват целостта на кръвоносните съдове в окото поради големите количества антоцианини, които се съдържат в малките плодчета. Боровинките намаляват възможността от развитието на катаракта и макулна дегенерация. Боровинки са също ефективни, когато става въпрос за лечение на възпаление на очите. 
Черните боровинки помагат за по-добро и по-ясно зрение. Те са богати на бета каротин, който е изключително полезен за очите ви. Той също така предпазва очите от увреждане и стимулира ясното виждане. Бета каротинът е изключително полезен за тези, чийто зрение е чувствително към светлината. 
Боровинките помагат за справянето с умората на очните мускули. Това състояние се среща  все по-често в днешно време. Освен това с напредването на възрастта, много от нас  се оплакват от късогледство. Консумацията на боровинки може да ни помогне да се  справим с този проблем.
Черните боровинки могат да се консумират в свежо състояние или под формата на хранителни добавки. Единственото условие е да сте сигурни, че този вид хранителни добавки са с доказано качество. 

Боровинките са едни от най-полезните плодове за очите. Ако не разполагате с пресни, може да използвате и замразени.

Природолечителите препоръчват на хора, които работят през нощта (пилотите на самолети или шофьорите на таксита и автобуси например) или дълго се взират в компютърния монитор, да приемат редовно екстракт от черни боровинки.
Сподели: