5 мита за зрението, които сте чували


Несъмнено в даден момент от живота си сте чували, че гледането на телевизия от близо е вредно за очите или, че ако кихнете с отворени очи, те ще изхвръкнат.

За това решихме да Ви представим една класация с 5те най-чести мита за очите.1. Четенето на слаба светлина може да увереди Вашето зрение
Това не е вярно. Ако можете лесно да видите и прочетете думите на страницата, значи имате достатъчно светлина за четене.

Ако светлината е по-затъмнена, може да Ви е по-трудно да различите отделните думи, а това може да доведе до напрежение и умора в очите, но определено няма да навреди трайно на зрението Ви.


2. Ако кихнете с отворени очи, те може да изхвръкнат
Това също не е вярно. Затварянето на очите при кихане е обикновен рефлекс на тялото. Очите Ви са доста добре закрепени и не са свързани с носа Ви.
Средната скорост на кихането е над 100 км/ч, дори и при толкова силно кихане, те няма да изкочат. А дори и да бяха свързани, клепачите Ви не са особенно силни мускули и по никакъв начин няма да могат да попречат на очните Ви ябълки да изхвръкнат. 3. Ако гледате телевизия от близо, ще Ви се развалят очите
Това е ясно, че не е вярно. Но може ли да седите прекалено близо до екрана без да повредите зрението си? Установено е, че малките деца могат да се фокусират върху предмети на близко разстояние много по-добре от възрастните без да изпитват напрежение в очите.
Все пак, ако детето Ви гледа телевизия от много близко, това вероятно може да бъде знак за късогледство и е желателно да посетите Вашият очен лекар.


4. Яденето на моркови Ви помага да виждате по-добре в тъмното
Морковите са чудесна храна за здравето на Вашите очи. Осигуряват голямо количество витамини и бета-каротин, които поддържат очите Ви здрави и предотвратяват редица очни заболявания.
Те обаче не могат да Ви помогнат да виждате по-добре в тъмното.
Ако страдате от „нощна слепота“ обаче, яденето на моркови е чудесен лек, който няма да Ви излекува, но значително ще подобри Вашето състояние.

За повече информация, кои храни са полезни за Вашето зрение, може да прочетете нашата статия – Няколко храни полезни за Вашите очи.


5. Ако си кръстосвате очите, те ще останат така
Противно на вярнията, това за щастие не е вярно.
Кръстосването на очите може да е забавно и винаги да предизвиква смях и усмивка у другите, но в никакъв случай няма да навреди на зрението Ви.
Ако забележите обаче, че детето Ви постоянно си криви едното око, това може да е знак за кривогледство и е желателно да посетите очен лекар.

Сподели: